موقعیت شما : صفحه اصلی » برگه ها » پرسش و پاسخ فنی شماره 17 سازمان حسابرسی
پرسش شماره 17 مورخ 1371/06/30
نحوه برخورد حسابداری در شرکتهای شهر صنعتی نسبت به حسابهای زمین، تاسیسات ایجاد شده از محل پیش دریافتهای اخذ شده و پیش دریافتها چگونه می باشد؟
پاسخ
نظربه اینکه هدف از تاسیس شرکت شهر صنعتی خرید زمین و ایجاد تاسیسات و امکانات لازم ، برای ارائه مستمر خدمات ، ایجاد راههای اصلی و فرعی و تقسیم زمین خریداری شده به قطعات جزئی و فروش آنها به واحدهای صنعتی، تولیدی و حرفه ای می باشد ، بنابراین، اینگونه شرکتها تاسیسات و امکانات خود را به قصد واگذاری بعدی به دیگران ایجاد نمیکنند بلکه تاسیسات و امکانات ایجاد شده ابزار لازم برای ارائه خدمات مورد نظراشیت و اساسا ” طبق مفاد قراردادهای منعقده با اشخاص، حق انتفاع تاسیسات و نه عین آنها واگذار میشود
.
با توجه به مطالب بالا که در راستای تداوم فعالیت شرکتهای مزبور نیز می باشد ، نظراین کمیته درمورد نحوه حسابداری برخی از دارائیها و بدهیهای این گونه شرکتها که جنبه خاص دارد ، بشرح زیر اعلام میگردد :

1- زمین هائی که به متقاضیان واگذار میشود ، در صورت تحقق شرایط زیر مبلغ فروش آنها باید به عنوان درآمد دوره فروش شناسائی شود
الف – زمین تحویل شده باشد
ب – ما به ازای فروش کلا دریافت یا نسبت به دریافت آن اطمینان معقول وجود داشته باشد
ج- مخاطرات و مزایای عمده مالکیت به خریداران منتقل شده باشد

د- نسبت به عدم برگشت زمین های واگذار شده، اطمینان معقول وجود داشته باشد

۲- از آنجا که در حسابداری برای شناسائی یک قلم به عنوان دارائی ، ضابطه تصرف مالکانه و انحصاری ، حتى علیرغم نبود مالکیت درکنار سایر ضوابط، مهم و تعیین کننده است، بنابراین کلیه دارائیهایی که توسط شرکت تحصیل میشود و شرکت علاوه بر مالکیت ، بر آنها تصرف مالکانه وانحصاری نیز دارد، نظیر تاسیسات آبرسانی، باید همچنان به عنوان دارائی در حسابها باقی بماند، صرفنظر از اینکه وجوه لازم برای تحصیل آنها از چه منابعی تامین شده است از سوی دیگر، مخارج انجام شده برای آن گروه از دارائیهای ایجاد شده توسط شرکت که بهره برداری از آنها جنبه عام دارد و یا به بیان دیگر، از تصرف مالکانه و انحصاری شرکت خارج شده است، نظیر فضای سبز و بهداری، باید همراه سهم متناسبی از پیش دریافت حق انتفاع مربوط ) بند ۳ زیر ) به حساب سود و زیان منظور گردد. تفاوت اساسی بین دو گروه دارائی مزبور در این است که دارائیهای گروه اول عینا ” و به شکل انحصاری توسط شرکت مورد بهره برداری قرار می گیرند، اگرچه این استفاده در جهت ارائه خدمات مستمر به دیگران است اما دیگران به طور مشخص از بهره برداری مستقیم و عینــــــــ مستثنی شده اند . در حالی که دارائیهای گروه دوم عینا ” توسط عموم مورد استفاده قرار میگیرند، یا به بیان دیگر از تصرف مالکانه و بهره برداری انحصاری توسط شرکت خارج شده اند.

۳۔ آن بخش از مبالغ دریافتی از متقاضیان زمین که به ارائه خدمات در آینده مربوط می شود ، پیش دریافت تلقی و هنگام دریافت در گروه بدهیها طبقه بندی می شود … پیش دریافت مربوط به حق انتفاع دارائیهای گروه اول فوق پس از تکمیل و راه اندازی تاسیسات ، به حساب ” در آمد انتقالی به دوره های آتی ” منظور و طی عمر مفید ،تاسیسات بر اساس مبانی مناسب به درآمد سنوات مختلف تخصیص می یابد . از سوی دیگر، پیش دریافت مربوط به ایجاد دارائیهای گروه دوم ، متناسب با مخارج انجام شده برای ایجاد اینگونه دارائیها به حساب درآمد منظور میگردد . نحوه برخورد با هرگونه پیش دریافت برای بازسازی دارائیها نیز مشابه روشهای بالا خواهد بود.

 

توضیحات
پیوست ها